Med fillers får du extra volym till de delar av ditt ansikte du vill fylla ut. Fillers består av hyaluronsyra som förekommer naturligt i kroppen och görs med hjälp av injiceringar på en salong.
Efter behandlingen blir huden känslig för infektion på grund av nålsticken och därför är det bäst att vara försiktig för att undvika komplikationer.
Medan det behandlade området är svullet eller rött bör du tänka på följande för att undvika komplikationer:
Efter att eventuell rodnad och svullnad gått ner behöver du fortfarande tänka på följande:
Här listar vi tre pålitliga kliniker som gör professionella fillers i Stockholm.
Sveriges Skönhetscenter som gör fina fillers i Stockholm har fått utmärkta omdömen hos Trustpilot för sina behandlingar. Här erbjuds du kostnadsfri konsultation och professionell rådgivning. Självklart får du hjälp av en legitimerad sjuksköterska att skapa nya, estetiska former på ett tryggt och säkert sätt.
Sveriges SkönhetscenterMånga som gör sin läppförstoring i Stockholm väljer Nordiska Kliniken där man återskapar kontur och volym i läpparna. De legitimerade terapeuterna kan även kombinera med andra behandlingar, till exempel botox för att även förfina huden runt läppområdet. Något som brukar uppskattas av kunderna.
Nordiska KlinikenBoka fillers via Adoreal och få tillgång till toppmoderna kliniker som erbjuder de mest avancerade teknikerna. Oavsett om du drömmer om fylligare läppar, skarpare konturer eller vill släta ut fina linjer, så är varje behandling anpassad för att ge ett naturligt, långvarigt resultat. Med Adoreal vid din sida kan du tryggt navigera bland de bästa klinikerna, där säkerhet, precision och dina unika behov står i centrum.
AdorealDet är vanligt att området som behandlats svullnar, det gäller särskilt läpparna. Vanligtvis försvinner svullnaden efter ett par dagar, men i vissa fall kan den sitta i upp till två veckor. För att få ner svullnaden kan du prova att:
Du bör undvika att dricka alkohol de första 2–3 dagarna. Nålsticken bildar små sår som gör dig mer mottaglig för infektioner och immunförsvaret försvagas ytterligare när du druckit. Dessutom är det lätt hänt när man är påverkad av alkohol att man glömmer av att inte röra vid det behandlade området, eller att man råkar dricka ur någon annans glas och få bakterier i såren den vägen.
Vissa människor har mer porösa läppar och får därför lättare knölar eller klumpar efter behandlingen som kan se ut ungefär som en finne på läppen. Detta kallas även filler migration och kan uppstå i alla vävnader man har fyllt. Det kan ibland bero på att ett för hårt eller mjukt fillerpreparat använts, eller att det har placerats felaktigt.
Ju fler gånger du har fyllt på desto större är risken att knölar bildas. Efter långvarigt användande av fillers kan du behöva besöka din salong regelbundet för att lösa upp hylauronsyran med Hyalase och sedan fylla på med ny.
Precis som vid vilken injektion som helst finns det en risk för att blåmärken bildas. De är oftast små och försvinner av sig själv inom ett par veckor. Vissa salonger minimerar risken genom att använda en mjukare nål för att behandla läppar och andra områden där det är möjligt. Generellt är det bra att kyla ner hud direkt efter den skadats, då drar blodkärlen ihop sig och den inre blödningen minskas.
Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra är blodförtunnande och kan därför bidra till att man lättare får blåmärken, därför bör du undvika att ta till exempel Treo ett par veckor före behandlingen. Det finns även kräm mot blåmärken efter fillers som läkemedlet Hirudoid och krämer som innehåller örten Arnica (på svenska Slåttergubbe).
Undvik blåmärken efter fillerbehandlingen genom att:
Om du inte lyckades förebygga, kan du prova att dölja blåmärken efter fillers med hjälp av en bra concealer i palettform. Eftersom blåmärken ändrar färg under läkningsprocessen är det bra att kunna blanda till en kontrasterande färg för bästa täckning. Sminka sedan över som vanligt om du vill.
Du ska undvika träning och tyngre fysisk aktivitet i åtminstone ett dygn efter behandlingen. Fillern behöver ta upp vatten från kroppen och anpassa sig till dina musklers rörelser. Tränar du ökar blodcirkulationen och preparatet kan då expandera för snabbt och förstöra blodkärlen så att blåmärken bildas.
Det är vanligt att läppar och andra områden du har behandlat ömmar efteråt. Det kan även klia och bli irriterat och ibland kan till och med utslag uppstå och huden kan bli överkänslig, men det är ovanligt. Samtliga symtom brukar gå över av sig själv inom ett par dagar. Håller det i sig längre än så bör du kontakta din hudvårdsterapeut eller uppsöka vård för att få hjälp.
Du bör undvika all makeup som läppstift, gloss, concealer och foundation på nybehandlad hud de första 24 timmarna. Huden är som mest känslig direkt efter injiceringen på grund av de små sår som nålen bildar och smink kan föra med sig bakterier in i huden som orsakar infektion.
Du bör inte snusa de första 3–4 timmarna efter behandlingen för att undvika komplikationer.
Efter en läppförstoring ska du vänta med att äta tills bedövningen släppt så att du inte råkar bita dig i läppen. Det första dygnet bör du också undvika svårtuggad för att låta läpparna läka i fred, och kladdig mat så att du inte behöver torka av munnen. Har du behandlat andra områden kan du äta som vanligt.
Gör inte fillers dagen före din stora dag, oavsett om det rör sig om läpparna eller andra delar av ansiktet! Resultatet av behandlingen syns direkt men området svullnar nästan alltid upp och blir rött och ömt. Svullnaden lägger sig oftast efter en till tre dagar men kan i vissa fall hålla i sig upp till två veckor. Det är också vanligt att man får blåmärken efter behandlingen och därför är det klokt att vara ute i god tid före ett större event.
En professionell utövare ska alltid kunna ge dig råd om vad du bör tänka på, både före och efter behandlingen och du ska känna dig trygg i att kunna ställa frågor och få konkreta svar.
Kolla med din salong innan du bokar hur de ser på nöjd-kundgaranti. En bra salong ser alltid till att rätta till eventuella fel inom en rimlig tid.
Sedan 2021 ska alla som lägger fillers vara legitimerade sjuksköteskor eller läkare. Kolla att din klinik har utbildade, certifierade medarbetare. Våga fråga, eller googla!